Tesla
wensrit 
1e rit
naar Polen 
12 maart 2022
1e
rit naar
Polen

Het zal niemand ontgaan zijn, er gebeuren vreselijke dingen in Oekraïne. Er zijn vandaag (13-03) al bijna 2,7 miljoen vluchtelingen. Dit is gelijk aan 3x het aantal inwoners van de stad Amsterdam. 1,6 miljoen vluchtelingen zijn inmiddels in Polen aangekomen (bron: UNHCR). Veel Europese spoorwegen hebben aangegeven dat reizen, voor houders van het Oekraïense paspoort, gratis is. Ook een aantal vliegtuigmaatschappijen hebben gratis tickets aangeboden. Zo kunnen de meeste mensen toch het land verlaten en verder reizen in Europa. Sinds ruim 2 weken mogen de Oekraïense mannen tussen de 18 en 60 het land niet meer verlaten als gevolg van een algemene mobilisatie van Oekraïne. Dit betekent dat de vrouwen en kinderen de partner/ vader achter moeten laten.
Er is natuurlijk nooit genoeg plek om deze vele vrouwen en kinderen snel te kunnen verplaatsen. Resultaat is lange wachtrijen op de stations en vliegvelden. Ze staat uren, en soms dagen, te wachten op een plekje naar veiligheid.

Image
Image
Image

Organisatie

 

Tesla wensrit kon hierbij natuurlijk niet stil blijven zitten. Het begon klein met een ondoordacht plan om de auto in te stappen en mensen op te halen bij de grens. Helaas was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er kwamen steeds meer berichten dat het onveilig was op sommige locaties in Polen, mensen zouden niet zomaar meegaan en we hebben ook te maken met een stuk wet- en regelgeving. Na veel zoeken, spreken met organisaties en overheden begon het plan langzaamaan vorm te krijgen. Korte samenvatting is goed gevuld vrijdag naar Wroclaw rijden, daar uitrusten en zaterdag weer gevuld terug. Op diverse locaties werden inzamelingsacties gestart om de meest dringende zaken mee te kunnen nemen. O.a. medicijnen, hygiëne producten en kraampakketten mochten wij meenemen. Er was zelfs een grote tas met baby - en kindertandenborstels meegegeven. Fantastisch te zien dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt!
Inmiddels was er een lijst gemaakt met de gezinnen die wij zouden ophalen samen met de adressen en contactnummers van de bestemming.

Wroclaw

Uiteraard wilde wij wel herkenbaar rijden (shirts laten drukken en de auto’s zichtbaar voorzien van ons logo) en goed kunnen uitleggen wie wij zijn en wat wij doen. Dit hebben we op een mooie flyer laten drukken en laten lamineren. Zo is voor elk passagier direct duidelijk wat zij mogen en kunnen verwachten van ons. Het gaat ons erom dat wij een veilige (kinderstoeltjes aanwezig), rustige en, voor zover mogelijk, zorgeloze rit kunnen verzorgen. We zouden in een colonne gaan rijden zodat men elkaar ten aller tijde nog kon zien. Onderlinge communicatie werd verzorgd door het gebruik van portofoons.
Donderdagavond was het tijd voor alle chauffeurs zich klaar te maken voor de rit naar Wroclaw. Ingezamelde goederen werden gesorteerd en lunchpakketten voor onderweg gemaakt.

Daar
gaan
wij

Vrijdag 11 maart was het dan zover. Omdat de chauffeurs uit het hele land zouden komen was het verzamelpunt in de ochtend de Tesla Supercharger in Hannover. De rit en het laden verliep voorspoedig. Bij de Supercharger in Kostomłoty stond een lange rij. Hier hebben we lang moeten wachten. Toen hebben we gelijk maar gegeten, verder dan een 4 sterren pizza kwamen we niet. Later bleek in Wroclaw zelf ook nog een aantal laders te staan die we hadden kunnen gebruiken. Dat soort zaken leer je op zo’n eerste rit. Vanaf het laatste laadstation reden we naar het hotel. De weg leidde ons langs het centraal station. Hier zag je al wat meer van de impact die deze oorlog heeft. Tenten stonden buiten waarin de maaltijden voor de vluchtelingen werd gemaakt. Er liepen veel mensen radeloos en onzeker buiten het station. Onzeker over hun familie die soms achter moest blijven, wat zou de volgende dag brengen, waar ze mogen slapen en wat ze eten? Al die onzekerheid terwijl je met je kind op je armen loopt. Rust en ontspanning is hier niet. Toen we om middernacht bij het hotel aankwamen hebben we onze spullen in de kamers gelegd en moesten we weer naar de lobby. Onze contactpersoon van het station zou namelijk nog langskomen. De verhalen die deze man had gaven kippenvel over je hele lichaam. Dit soort situaties kunnen we ons in geen enkele wijze voorstellen. Het was voor ons direct duidelijk, hij zou ons vaste contact worden hier in Polen. Hij gaat de goederen juist verdelen, ons helpen bij het organiseren van de passagiers en waar nodig ook vertalen.

Image
Image
Image

Terugreis

Na een zeer korte nacht met nog minder slaap ging de wekker. Iedereen bleef maar malen in zijn of haar hoofd. De verhalen, de beelden en de wil om te helpen, dat gaf ons de energie om vroeg in de ochtend direct aan de slag te gaan. Alle spullen waren weer ingepakt en de auto’s verzamelde aan de zijkant van het hotel. Stel je voor, 8 Tesla’s achter elkaar geparkeerd. Al snel kwamen onze eerste passagiers. Je zag duidelijk een lach op hun gezicht. Ja het is echt waar! We mogen mee naar Nederland, weg uit de opvang, station en soms overvolle huizen waar men tijdelijke opvang had verzorgd.

Terug
naar
Nederland

Als snel stond er een menigte van 31 personen, met soms alleen een handtas, te wachten tot ze konden vertrekken. In deze menigte waren met name vrouwen en kinderen. De jongste passagier was 2 jaar oud. Mark is zijn naam. De lieveling van iedereen. Ondeugend en zo onschuldig. Gelukkig heeft hij niet zoveel meegekregen van de situatie thuis. Maar er liepen ook oudere kinderen tussen. Die zijn getekend voor het leven, net zoals hun ouders. We probeerde iedereen bij elkaar in de auto’s te voorzien van een plekje. Dit ging niet even makkelijk, maar iedereen wilde daar weg! Eerst leek het alsof we te veel mensen hadden voor de plekken. Je ziet direct de paniek in de ogen. Gelukkig was dit een misverstand. Na een goed uitleg, met hulp van onze pamflet en 1 van onze passagiers, wie kon vertalen van Engels naar het Oekraïens, wisten we iedereen te plaatsen. Toen iedereen een plekje had gevonden in de auto’s kon de rit beginnen. De eerste kilometers merk je dat men het niet kan geloven, er is een zucht van verlichting duidelijk te merken, zelfs als je niet in de auto zit is het duidelijk af te lezen van hun gezicht. Er heerst een luidrustige stilte. Je hebt tenslotte geen idee wat ze gezien, gevoeld of gehoord hadden. Ook hier hielp muziek ons enorm. Muziek is de taal die iedereen spreekt. Gelukkig hadden sommige ook Google Translate in de auto aanwezig zodat er toch, al is het maar minimaal, een gesprek gevoerd kon worden.

Al snel weet je veel van elkaar. Foto’s van familie en de prachtige steden kregen we te zien. Sommige bleven lekker met de muziek bezig. Ja als 1 van de kinderen een telefoon krijgt, dan ben je aan ze overgeleverd. De muziek ging van prachtig rustig naar heftige herrie. Maar ja, zo leer je iemand wel een beetje kennen. Al snel kwamen bij de meeste het gesprek op gang en kon er zelfs een beetje gelachen worden. Maar het lachen werd soms snel verwisseld voor tranen. Er kwam net een bericht binnen dat de woonplaats van sommige gebombardeerd en beschoten werd. De video’s werden al snel verspreid via het internet. Wat een verschrikkelijk beeld is dit. De kilometers werden gevuld met verhalen, tranen en lachen. Een hele bijzondere ervaring. Het is wel duidelijk, dit is niet gewoon een rit van A naar B. Je bent chauffeur van de rit van hun leven, de rit naar veiligheid en vrede. Dit is een hele grote taak met een nog grotere verantwoordelijkheid die niet zomaar uitgevoerd kan worden.

De tijd liep al tegen de avond en iedereen begon uit te kijken naar het diner. Bij de Supercharger in Lauenau hebben we met de hele groep gegeten. Dit als afsluiting van een hele bijzondere reis.
Met een paar korte tussenstops zijn de passagiers allemaal veilig bij hun nieuwe thuis aangekomen en zijn alle bestuurders veilig thuisgekomen. Iedereen was vermoeid maar wel enorm voldaan. We hebben 34 mensen en 1 kat uit de oorlog, uit de kou en uit de soms drukke plekken gehaald en ze naar een warm, veilig onderkomen gebracht. Bij het afscheid bleven de tranen maar komen. Dit kan toch niemand zich voorstellen.

Image
Image
Image

Vrouwen


0

Kinderen


0

Mannen


0

Dieren


0

Day after

Na wederom een korte nacht zijn de eerste chauffeurs van het komende weekend al in de weer om de rit te organiseren. Iedereen wilt, iedereen moet. Dit is iets wat we met z’n allen moeten oppakken. Ieder draagt zijn of haar eigen steentje bij, maar we doen allemaal ons stukje.

Ons verzoek is om te blijven doneren, ontvang de mensen wanneer er plek is, help mee bij de opvangcentra!

Geschreven door onze vrijwilliger Robert Jan Ekdom.

Image

Tesla wensrit heeft de ANBI-status

Personen of bedrijven die doneren/schenken of een erfstelling doen aan een ANBI, mogen de giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Zie Belastingdienst - Giften en ANBI voor meer over (de aftrekbaarheid van) deze giften.

Help ook mee!!!

Mail ons

Instagram

Facebook

Twitter