Poolse

(wees)kinderen

aan het

lachen

8 september 2023

Tover

een

lach

Tover een lach op het gezicht van Poolse (wees-)kinderen. Met dat doel vertrekken we op donderdag 7 september 2023. Vijf Tesla’s vol spullen en cadeautjes voor vier kindertehuizen in de provincie Opolski. We worden overal zo gastvrij ontvangen! Ballonnen, vlaggetjes, heerlijke zelfgemaakte hapjes en drankjes, liedjes, dansjes, mooie ontmoetingen, bijzondere verhalen en blije kinderen – ook wij staan met vrolijke gezichten (en zeker af en toe een traantje wegpinkend) bij elke locatie te genieten van het plezier dat de kinderen beleven aan ons bezoek.

We gingen aan de slag!

 

De voorbereiding voor deze reis is al maanden eerder begonnen. Vrienden, collega’s, familie en zelfs winkels helpen mee door spullen en geld te doneren. Tot het moment van vertrek wordt er nog van alles opgehaald, ingepakt en verdeeld over de vijf auto’s.

We zoeken persoonlijke cadeautjes uit voor de ruim zestig kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar. En speelgoed voor de vier locaties. Denk aan voetbalgoals, hangstoelen en hotwheelsbanen en autootjes. Een aantal tieners die bijna op zichzelf gaan wonen, krijgen een grote tas met spullen voor hun uitzet. We nemen ook huishoudelijke zaken mee; die worden verdeeld over de vier huizen die we bezoeken.

Daar

gaan

wij
Iedereen vertrekt vanuit verschillende plekken en op andere tijdstippen. Het is altijd leuk om onderweg uit te kijken naar een bekende Tesla. In de WhatsAppgroep volgen we elkaars locatie. Het is prachtig zomerweer, onze auto’s houden ons heerlijk koel en de kilometers glijden voorspoedig onder onze banden door. Afgezien van wat wegwerkzaamheden en spitsfiles, schiet de reis lekker op. En terwijl we kunnen zien dat Yvonne (model Y), Pieter en Lenora (model 3) in het hotel bij Leipzig al van een schnitzel genieten, haalt de model 3 met Niels en Joep langzaam de model S van Marianne in en ontmoeten zij elkaar bij SuC Leipzig Flüghafen. Ook Oskar (model S) is dan al een heel eind op weg, hij rijdt door naar Polen.

Na een nacht in een hotelkamer van twijfelachtige kwaliteit en een prima ontbijt gaat de reis verder. Bij de laatste supercharger in Duitsland, bij Nossen, staat een vriendelijke Tesla Mobile Service medewerker die ons wil helpen met mogelijke problemen met onze auto’s. Wat een super service! Na een korte stop bij een Ionity en GreenWay staan we in de rij om te laden bij de Poolse SuC Kostomloty. Dan verder in colonne de snelweg af, door mooi landschap en ja, bij een benzinestation ontmoeten we Oskar. Op naar de eerste locatie!
Image
Image
Image

Welkom

Ballonnen, een bord met ‘Hallo, leuk dat je er bent!’ erop, vrolijke kindergezichten: wat een hartelijke ontvangst in Korfantów! In de tuin staat het door Tesla wensrit gedoneerde zwembad dat eerder in de zomer al was vooruitgestuurd. De locatie is nieuw en we krijgen een rondleiding met uitleg en de kinderen laten soms verlegen maar vaak heel trots hun plekje in de gedeelde kamers zien. Op de veranda staat drinken en zelfgemaakte taart en hapjes klaar en schrijven we een bericht in het dagboek van het huis.

De kinderen spelen spelletjes in onze auto’s – Beach Buggy, Caraoke blijken favoriet. Als we voorstellen een rondje te rijden, kiest iedereen voor zijn of haar favoriete auto. Met drie kids achterin en één voorin raak ik de andere Tesla’s al snel kwijt en rijd ik een aantal rondjes door het plaatsje waarbij de kinderen ineens prima Engels spreken en links en rechts roepen om te zorgen dat ik niet verdwaal. Onderweg zwaaien ze naar vriendjes en genieten ze luidkeels van het snelle optrekken. Als het tijd is om weg te gaan naar de volgende bestemming, krijgen we van sommige kinderen wel drie knuffels of high-fives. We zouden best langer willen blijven, maar er staat vandaag nog een bezoek op het programma.
Image
Image
Image
Image

Door

naar

Nysa

We rijden door naar Nysa. Een oudere locatie in een groene omgeving. We worden verwacht: de muziek staat aan. De tafels buiten staan al gedekt, de feestlampjes hangen en de barbecue is volop in gebruik. We kunnen typisch Poolse gerechten proberen – lekker! – en met z’n allen eten we van al het lekkers dat er op tafel staat. We delen de speciaal voor de kinderen meegenomen cadeautjes uit. Ook hier krijgen we een rondleiding en uitleg over hoe het er vroeger en nu aan toe gaat en laten de kinderen hun plekje in de kamers zien.

Ze hebben speciaal voor ons dansjes ingestudeerd en nodigen ons uit om mee te doen. Lenora, Niels en Joep herkennen de pasjes en dansen gezellig mee! Ook hier zijn de auto’s weer een topattractie voor de kinderen. Voor we weggaan ziet de lichtshow van de model Y en 3 er in het donker natuurlijk helemaal goed uit. Kortom, weer heel vrolijke gezichten en weer is het jammer dat er een eind aan dit bezoek moet komen.

Het is tijd om ons hotel in Nysa op te zoeken voor een goede nachtrust, morgen staan er nog twee bezoeken gepland. Eerst nog even de auto’s aan de plaatselijke snellader, dan kunnen we de volgende dag weer naar hartenlust snel optrekken tijdens de ritjes met de kinderen.
Image
Image
Image
Image
Image

Dodge RAM Poland

Als we zaterdagochtend vertrekken, staan er ook drie leden van Dodge RAM Poland met hun indrukwekkende voertuigen op de parkeerplaats. We rijden in colonne weg en deze RAM’s sluiten aan. De omgeving wordt landelijker en we slaan steeds kleinere verlaten weggetjes in. Dan klinkt door de portofoon lichtelijk ongerust de opmerking: “Jongens, volgens mij word ik gevolgd…”. Niet iedereen heeft de mededeling van Oskar gehoord dat hij ze heeft uitgenodigd om mee te gaan vandaag. Gelukkig kunnen we er later om lachen. En blijken de bestuurders van deze ruig uitziende auto’s heel aardige mensen te zijn met het hart op de goede plek.

Door

naar

Jasienica

De route naar Jasienica voert ons door een afwisselend landschap. Het (wees)huis ligt aan de grens met Tsjechië en in de verte zien we bergen. Vroeger werd het huis bewoond door grenswachten en soldaten. Het is een gebouw met veel ruimte voor de kinderen, zowel binnen als buiten. Met onze 5 Tesla’s en de drie Dodges maken we ook nu veel indruk als we het terrein op komen rijden.

Wat is het weer leuk om cadeaus uit te delen en de voetbaldoelen te geven. We mogen binnen kijken op de verschillende groepen, de kinderen vertellen over hun kamer en hobby’s, we zien de corveelijsten in de keukentjes en krijgen op verschillende plekken in het huis bijzondere hapjes te proeven. Buiten drinken we met z’n allen koffie, thee of fris en snoepen van lekkere taart. Ook nu spelen de kinderen de spelletjes in onze Tesla’s, en zelfs de chauffeurs van de Dodges proberen het uit!

Als we de ritjes met de auto’s gaan doen, zijn de stoere RAM’s populair. Na onze stille Tesla’s zijn die Dodge RAM’s oorverdovend…  De mensen die langs de weg wonen waarop we heen en weer rijden met de kinderen komen naar buiten en bekijken nieuwsgierig al die auto’s en zwaaien naar ons. De leiding verrast ons met een bijzonder gebaar van dank en we zijn allemaal zo blij dat we iets kunnen betekenen voor deze Poolse kinderen. Er wordt nog even gezellig samen met de voetbal gespeeld en dan is het alweer tijd om naar de vierde locatie te rijden.
Image
Image
Image
Image

Paczków

Na een klein half uur komen we aan bij het huis in Paczków. We worden weer enthousiast ontvangen door de kinderen en de leiding en er staat heerlijke taart, fruit en hartige hapjes op de tafels buiten voor ons klaar. Samen met de leiding en de kinderen genieten we ervan.
We delen de speciaal uitgezochte cadeautjes uit en ook hier krijgt iedereen een bijzondere mok met hun naam erop en een speelgoedtesla. Dan blijkt ook hier de hit ‘Solo’ populair en zitten de kinderen dansend achter het stuur of op de passagiersstoel mee te zingen – zo leuk om te zien!
We nemen natuurlijk de kinderen nog een stukje mee in de auto om een ritje te maken door het plaatsje – veel ruimte om hard op te trekken is er niet in het bijzonder mooie oude stadscentrum, maar de kinderen vinden het allemaal prachtig. En wij natuurlijk ook.

We zijn onder de indruk van de verhalen van de leiding en de spontaniteit van de kinderen. Uit de dankwoorden van de leiding en de blije reacties van de kinderen op ons bezoek blijkt dat onze actie zeer gewaardeerd wordt.

Dan komt ons bezoek aan de kinderen van deze vier kindertehuizen in Polen toch echt tot een einde. Wat een bijzondere wensrit. Dankbaar en blij dat we zo’n zestig kinderen hebben zien lachen. En dat ze ons hun verhaal hebben willen vertellen, raakt ons diep. Tijd en aandacht, gezien en gehoord worden. Zo belangrijk voor elk kind, dat gunnen we ze van harte. We gaan graag nog een keer terug!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

De

terugreis

begint

In het begin van de middag vangt de terugreis aan. Lenora en Pieter blijven nog een middag en nacht in Nysa, Yvonne rijdt door naar Leipzig, de andere Tesla’s stoppen bij SuC Kostomloty om goed op te laden voor de reis naar Duitsland. Er staan maar 4 laders en meerdere Tesla’s, dus we moeten wachten tot we aan de beurt zijn. Omdat we nog zo’n 1000 kilometer moeten rijden, zijn we wat ongeduldig. Rond half drie ’s middags staan er dan toch vier Nederlandse Tesla’s naast elkaar te laden in Polen – mooi gezicht. Dan scheiden onze wegen en gaat iedereen in zijn eigen tempo terug naar huis – voor zover de wegwerkzaamheden en de files in Duitsland dat gewenste tempo toelaat, natuurlijk.

Met de wetenschap dat het ons gelukt is om een lach op de Poolse (wees-)kinderen te toveren kijken we terug op een bijzonder mooie wensrit.

Image
Image

Dankwoord


Stichting Tesla wensrit bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan deze bijzondere wensrit voor Poolse (wees-)kinderen. Onze vrijwilligers schakelden vrienden, collega’s, familie en winkels in om geld en spullen in te zamelen. Ze zochten cadeautjes uit, investeerden tijd in de organisatie en de reis naar Polen. Alle vrijwilligers hebben op eigen kosten gereisd en overnacht.

Help je mee?

Tijdens deze wensrit hebben de vrijwilligers kunnen zien en meemaken dat deze actie zeer gewaardeerd werd door de kinderen en de leiding van de (wees-)huizen. Het doel om een lach op de kindergezichten te toveren is volgens ons wel gelukt.
We willen dit graag herhalen in 2024. Wil jij ook een bijdrage leveren? Een donatie is altijd van harte welkom!

Help ook mee!!!

Mail ons

Instagram

Facebook

Twitter