Tesla
wensrit 
6e rit
naar Polen 
16 april 2022
Hoe
kan ik
helpen?

Ik stuitte vorige week op een berichtje van ene Peter in een Whatsapp groep over hulp aan Oekraïense vluchtelingen, waarbij vrijwilligers van de stichting Tesla wensrit hulpgoederen vanuit Nederland naar opvangcentra in Polen brengen en Oekraïense vluchtingen, die dat willen, mee terug naar Nederland nemen en bij gastgezinnen onderbrengen. Ik ben meteen gegrepen en doe een donatie. Later die avond zie ik weer berichtgeving over de oorlog in Oekraïne en de mensen die het oorlogsgebied ontvlucht zijn en in Polen in opvangcentrum in Poznań zitten. Ik voel machteloosheid, zoek op hoe ver het rijden is naar Poznań en zie dat het slechts 935 km bij mij vandaan is. Mijn gemiddelde vakantiebestemming ligt verder en ik bedenk me dat ik dus ook gewoon in de auto kan stappen en iets kan doen. Ik meld me direct aan bij de stichting Tesla wensrit en geeft me op voor de eerstvolgende reis.

Ik krijg na een paar dagen te horen dat ik het komende weekend mee kan. In de betreffende Whatsapp groep komen tips voorbij aan welke goederen behoefte is en hoe je deze kunt verzamelen. Ik spreek met een aantal mensen in de groep af dat we donderdag middag alvast gaan rijden met een overnachting halverwege om vrijdag in de loop van de middag in Poznań te kunnen zijn.

Woensdagavond, laatste dingen voorbereiden, spullen inpakken. Ik probeer me een voorstelling te maken van hoe de reis zal zijn. Wat ga ik ter plaatse aantreffen? Wie zal ik mee naar Nederland kunnen meenemen? Ik heb eerder deze week een bericht geplaatst op het intranet van de opdrachtgever waar ik nu werkzaam ben en op LinkedIn. De donaties blijven binnenkomen, na twee dagen staat de teller op zo’n € 1500.- Veel harten onder de riem van vrienden en collega’s, hartverwarmend.

Donderdagochtend spam ik m’n adresboek en krijg direct een melding dat m’n Tikkie link niet meer functioneert, het maximum aantal transacties is bereikt. Ik maak een tweede link aan, maar na een uur zit deze ook al aan z’n max, ik maak twee nieuwe links aan en pas de berichten aan. Aan het eind van de dag staat de teller op zo’n € 3000, de dagen daarna druppelen er nog steeds donaties binnen, fantastisch!

Voorbereiding

 

Aan het eind van de ochtend rij ik naar Zoetermeer waar ik 60 kg pasta en rijst kan ophalen die Peter geregeld heeft. Ik pak m’n persoonlijke spullen voor de komende dagen en haal Anetta op, een Russische jongedame uit Poznań die naast haar internationale fulltimebaan ook als vrijwilligster de coördinatie verzorgd tussen de Poolse opvangcentra in Poznań en Virginia, de coördinator voor de gastgezinnen in Nederland. Zodra ze in de auto zit en haar laptop aan mijn Wi-Fi hotspot verbonden heeft hangt ze non-stop aan de telefoon met Oekraïense vluchtelingen en instanties. Even later halen we Lusia op, een Russisch/Oekraïens sprekende dame die al 21 jaar in Nederland woont en nu al een paar keer mee is geweest met een rit en als tolk optreedt.

Genieten onderweg

Onderweg ontmoeten we tijdens een stop Peter op parkeerplaats Bissendorf. We hebben afgelopen week al redelijk intensief Whatsapp contact gehad en een keer gebeld. Goed om elkaar dan in het echt te ontmoeten. We rijden gezamenlijk door naar het hotel in Braunschweig, halverwege de rit. Daar treffen we ook nog andere rijders, drinken een biertje en gaan snel slapen. Vrijdagochtend vroeg op, ontbijten en rijden!

Onderweg vraagt Anetta aan mij of ik ’s avonds nog een moeder en kind wil ophalen in Gniezno, een stad op zo’n 50 km van Poznań. “Tuurlijk, zeg maar waar ik haar kan ophalen.”

Dat
was
bijzonder

In de loop van de middag komen we aan in Poznań, waar ik Anetta en Lusia eerst afzet bij een kleine opvanglocatie, waar ze de vluchtelingen van informatie voorzien over Nederland, de opvang aldaar, mogelijkheden voor werk, etc. Ik ga zelf naar de centrale opvanglocatie om de hulpgoederen die ik bij mee heb te lossen en daarna naar een laadstation vlakbij om mijn auto op te gaan laden. Om 18:00 uur haal ik de dames weer op bij de kleine opvanglocatie, een kleine sporthal waar zo’n 150 bedden opgesteld staan. Eén man wil graag mee, maar heeft geen vervoer naar de centrale opvanglocatie. We spreken af dat ik Leonid morgenochtend om 7.30u kom ophalen, hij is helemaal blij! Ik breng de dames naar de centrale opvanglocatie en ga daarna op weg naar Gniezno. Om de afgesproken tijd en locatie haal ik Sveta en haar dochter van 9 op. Ze spreekt een paar woorden Engels maar we communiceren voornamelijk via een vertaal-app, dat gaat prima. Tijdens de rit hoor ik haar Facetimen met haar man, ze klinken allebei bedroefd, dat komt wel even binnen…

We komen aan in Poznań met 0 % acculading, dat is niet de eerste keer maar blijft toch spannend! Ik rijd meteen door naar het laadstation en we lopen samen naar het opvangcentrum, op 5 minuten afstand. Daar vertrouw ik Sveta en haar dochter toe aan de goede zorgen van de vrijwilligers van het opvangcentrum.

Peter loopt rond met een grote doos chocolade eieren die iemand heeft weten te regelen in Nederland, we gaan ze met een paar mannen en vrouwen uitdelen aan de kinderen. Ik loop daar door een grote ronde sporthal waar in rijen stretchers opgesteld staan waar mensen zij aan zij liggen, zonder enige privacy. Ik probeer me maar geen voorstelling te maken hoe het moet zijn om daar een paar weken of langer te moeten leven. Gelukkig zie ik hier en daar gezichtjes vrolijk opkijken als ze een chocolade ei in hun hand gedrukt krijgen. Peter geeft sommige kinderen een ‘boks’, wat ze geweldig vinden.

Om 21.30 uur ga ik mijn auto ophalen bij het laadstation, een jongeman loopt met me mee. Hij heeft het over de Tesla auto’s spreekt een paar woorden Engels en dan weer Oekraïens. Ik zeg hem dat ik mijn auto ga halen en zo weer terug ben, maar hij blijft meelopen. Uiteindelijk halen we de auto op, ik zoek m’n pinpas om het parkeerkaartje af te rekenen maar kan deze niet vinden. De jongeman wordt wat onrustig en vraagt om mijn ID. Ik voel dat er iets niet helemaal goed is en probeer hem gerust te stellen, ik zeg hem dat hij veilig is en dat we nu naar het opvangcentrum rijden. Hij kalmeert en geniet van het ritje in de Tesla. We gaan naar binnen bij het opvangcentrum waar hij opgevangen wordt door de vrijwilligers daar, ik krijg te horen dat de jongen schizofreen is. Ik bedenk me hoe vreselijk het moet zijn in zijn situatie… pfff!

Image
Image
Image

Poznan

Intussen is het 22u, we rijden naar het hotel om in te checken en kom erachter dat de dames nog niets hebben gegeten… Het restaurant in het hotel is al gesloten dus neem ik ze mee naar een fastfood zaak in de buurt die nog open is. Tijdens het eten vertelt Anetta dat het wel dubbel voelt; het lijkt soms dat ze vluchtelingen bijna moet overhalen om naar Nederland te gaan, terwijl zij dolgraag in Nederland wil wonen maar heel moeilijk aan een verblijfsvergunning kan komen omdat ze van buiten de Europese Unie is. Ik vind haar nog dapperder dan ik al vond dat ze ondanks alles dit vrijwilligerswerk blijft doen! Ik zet haar thuis af en ga met Lusia terug naar het hotel. Dit was een lange enerverende dag!

Terug
naar
Nederland

Zaterdagochtend om 7 uur aan het ontbijt, om kwart over 7 rij ik naar de kleine opvanglocatie om Leonid op te halen. Hij staat al buiten te wachten en is dolblij om mij te zien, ik krijg meteen een knuffel als ik uitstap. We moeten op de politie wachten, dat duurt even maar als ze er zijn kunnen ze mijn identiteit en auto controleren, ik kan natuurlijk niet zomaar vluchtelingen meenemen. We rijden naar de centrale opvanglocatie waar de andere rijders zijn. Tot verdriet van Leonid moeten we afscheid van elkaar nemen, hij zal met een andere rijder en auto naar Nederland meerijden, ik krijg namelijk een gezin van 4 personen mee, vader, moeder, dochter 15 en zoon 16. Keurig gezin uit Donetsk. Vader en moeder waren op vakantie met hun dochter in Egypte toen de oorlog uitbrak, ze hebben hun vakantie direct afgebroken. Hun zoon moest in z’n eentje alle spullen bijenkaar pakken die hij mee kon nemen en drie dagen reizen naar Polen voordat hij weer verenigd was met zijn ouders en zusje, zo’n 2000 km verderop). Ze hebben 6 weken in een kerkelijke opvang gezeten, gelukkig niet in zo'n sporthal… We laden al hun bezittingen in; dat zijn de spullen die ze mee op vakantie hadden en wat hun zoon heeft mee kunnen nemen uit Oekraïne. Als alles ingeladen gaan we met het laatste groepje van drie auto’s rijden.

In de loop van de ochtend komt het gesprek langzaam op gang via de vertaal-app, het is uiteraard onwijs spannend waar ze nu weer naartoe gaan. We komen op muziek en zoeken om en om nummers op Spotify, muziek blijft natuurlijk een universeel communicatiemedium. Rond 13u hebben we de eerste stop net onder Berlijn, om de auto’s op te laden. Ik zie Leonid die op het punt staat om in te stappen, hij komt met open armen op me afrennen en we geven elkaar een stevige knuffel, wow dat doet wel even wat met je! We nemen afscheid en gaan daarna lunchen in het hotel bij de laadplek. We krijgen te horen dat er woonruimte is gevonden voor het gezin dat met mij meerijdt; een stacaravan voor hen alleen bij een boer op het erf, dat is goed nieuws! Er is nog een tweede stacaravan waar sinds kort een echtpaar in zit met hun dochter, die Nederlands spreekt, dat gaat ook helpen.

In de loop van de verdere middag en avond is er steeds meer contact, maken we grapjes over en weer, er worden er wat verhalen gedeeld. Het zijn hele fijne, veerkrachtige mensen, die vooruit willen en er het beste van willen maken. Ze willen zo snel mogelijk gaan werken en de kinderen willen graag naar school. Na nog een paar laadstops komen we uiteindelijk om half elf ’s avonds aan op de plaats van bestemming. We worden hartelijk ontvangen en ik ga mee en kijk even rond in de stacaravan; hier kan ik ‘mijn’ gezin met gerust hart achterlaten. De kachel staat aan, de bedden zijn opgemaakt, de koelkast is gevuld, fijn! Het gastgezin vindt het fijn dat ze op deze manier kunnen helpen en dat geloof ik onmiddellijk!

We nemen afscheid, ze drukken me op het hart dat als ik ooit ergens hulp bij nodig heb dat ik hen dan moet bellen. Het moet niet gekker worden… wat een prachtige, positieve mensen. Ik rij richting huis, mijn hoofd vol van alle indrukken, dit was inderdaad de rit van mijn leven!

In totaal zijn er deze week 45 mensen opgehaald uit Poznań waarvan 4 in een rolstoel; 15 vrouwen, 11 mannen, 19 kinderen en 1 kat. We hebben in totaal met 13 auto’s gereden en een grote invalidenbus.

We hebben veel speelgoed mee kunnen nemen, o.a. 6 kratten Lego, koffers en reistassen, kinderstoeltjes, veel niet bederfelijke etenswaren, waaronder ontbijtgranen en drie kaaswielen en nog veel meer. Twee man zijn boodschappen gaan doen in Poznań van de financiële donaties, samen met twee vrijwilligers van de Caritas hulporganisatie. Na tussentijds een keer gelost te hebben waren het in totaal drie auto’s helemaal vol!

Vrouwen


0

Kinderen


0

Mannen


0

Dieren


0

Tot ziens

Ik heb in totaal € 3680 euro aan donaties ontvangen in drie dagen tijd, ik wist niet dat ik zo’n groot netwerk had en wil één ieder die mij een donatie heeft gedaan dan ook bedanken uit de grond van mijn hart! Het geld is helaas nog niet op, dat betekent dat ik nog een keer terug moet…. het geld wat dan nog overblijft zal ik aan de stichting Tesla wensrit overmaken, zodat er de komende tijd iedere week weer ter plekke boodschappen van gedaan kunnen worden.

Geschreven door onze vrijwilliger Pascal Zaaijer.

Image

Tesla wensrit heeft de ANBI-status

Personen of bedrijven die doneren/schenken of een erfstelling doen aan een ANBI, mogen de giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Zie Belastingdienst - Giften en ANBI voor meer over (de aftrekbaarheid van) deze giften.

Help ook mee!!!

Mail ons

Instagram

Facebook

Twitter